W dniu 10 stycznia 2025 r. niemieckie służby weterynaryjne poinformowały o stwierdzeniu pierwszego od 37 lat przypadku pryszczycy u trzech wołów domowych (water Buffalo; Bubalus bubalis), utrzymywanych hobbystycznie w gospodarstwie liczącym łącznie 14 sztuk zwierząt. Gospodarstwo zlokalizowane jest w odległości około 70 km od granicy z Polską, w gminie Hoppegarten, w powiecie Maerkisch-Oderland, kraj związkowy Brandenburgia. Władze Brandenburgii wprowadziły 72-godzinny zakaz przemieszczeń zwierząt, obowiązujący od 11 stycznia br. Wyznaczono obszary objęte ograniczeniami: zapowietrzony w promieniu 3 km od ogniska oraz zagrożony w promieniu 10 km wokół ogniska. Rozpoczęto dochodzenie epidemiologiczne w celu ustalenia źródła choroby. W promieniu 1 km uśmiercono wszystkie zwierzęta z gatunków wrażliwych.
Pryszczyca
(foot and mouth disease – FMD).
Jest zakaźną i
zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych domowych oraz
dzikich.
Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i
kozy.
Chorobę
wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.
Kraj, w którym wystąpi pryszczyca, narażony jest na bardzo duże straty
ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, a także obowiązkową likwidację
stad, w których stwierdzono zakażenie.
Czy choroba
stanowi zagrożenie dla ludzi?
Ludzie są
wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i
zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego
kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również
Jakimi
drogami szerzy się choroba?
Zakażone
zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami.
Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku
pojawiających się zmian chorobowych (pęcherzy).
[zdjęcie
przedstawiające pęknięty pęcherz pryszczycowy na dziąśle u krowy]
Zwierzęta mogą
być nosicielami wirusa nawet do kilku lat.
Co stanowi
źródło zakażenia?
•
zakażone zwierzęta,
•
ślina, mleko, kał, pasza, woda, żłoby, podłogi,
pastwiska, skóra, wełna,
•
mięso i jego przetwory nie poddane odpowiedniej obróbce,
• nasienie i zarodki,
• wektory mechaniczne: środki transportu, narzędzia i sprzęt używany przy pracy ze zwierzętami wrażliwymi, ręce, odzież i obuwie obsługi, gryzonie, ptaki,
•
odpadki kuchenne.
Ochrona
zwierząt przed chorobą
W celu ochrony
stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy pamiętać, żeby zwierzęta
wprowadzane do stad muszą pochodzić z wiadomego źródła i być oznakowanie,
a jeżeli pochodzą z innego kraju - zaopatrzone w świadectwo zdrowia
potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny. Należy bezwzględnie
przestrzegać zasad bioasekuracji.
Działania podjęte w związku z sytuacją
epidemiologiczną w Niemczech
Na terenie województw
graniczących z Niemcami wprowadzone zostały rygorystyczne kontrole transportów
zwierząt wjeżdżające na terytorium Polski. Kontrole prowadzone są przez
Policję, Straż Graniczną, Inspekcję Transportu Drogowego, Krajową Administrację
Skarbową, we współpracy z Inspekcją Weterynaryjną. Uchybienia w transporcie
przesyłek zwierząt, w tym niekompletna dokumentacja lub jej brak, może
spowodować zakaz dalszego transportu zwierząt
oraz dotkliwe skutki dla organizatora transportu, w tym nakaz zabicia zwierząt.
WIĘCEJ
INFORMACJI
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/pryszczyca